Laminált faforgácslap/bútorlap

A bútorgyártáshoz háromrétegű forgácslapot szoktak használni. A puhább középső réteget két keményebb külső határolja. A felülete laminált. Ez az impregnált dekor papír a legkülönfélébb mintákban és színekben választható.

Farostlemez

A bútorok hátlemeze és a fiókaljak készülhetnek ebből a vékony (3,2mm) anyagból.

MDF (medium density fiberboard)

Ez is farostlemez, csak vastagabb. Minden oldala jól megmunkálható, így ezzel az alapanyaggal szinte bármilyen marásmintát el lehet készíteni. Felülete festhető (matt illetve fényes), vagy ellátható PVC fóliás bevonattal (matt, antik, fényes, akril). Bútor frontokhoz kiváló alapanyag.

Furnér

Az MDF-nél egyel magasabb kategória. A lap hordószerkezete lehet farostlemez, olcsóbb fa fajta, vagy MDF. Erre vékony rétegben bármilyen fajtájú fát lehet préselni. Gondolhatunk itt egészen különleges, egzotikus fajtákra is. Azaz a felületünk ebben az esetben nem műanyag lesz, hanem valódi fa. A felületkezelés ugyanúgy, mint bármilyen fa esetében egészen széles skáláját öleli fel a lehetőségeknek.

Tömör fa

A szívünkhöz legközelebb álló alapanyag. A természet a legváltozatosabb színekkel és mintákkal ajándékozott meg minket. A fa a legmunkásabb az összes alapanyag közül, azonban a szépsége, természetessége nem összemérhető semelyik másik anyaggal. Nincs belőle két egyforma. A legáltalánosabb fajtáktól kezdve – mint a lucfenyő, borovi fenyő, vörös fenyő, tölgy – elérhetőek különlegesebb – akác, juhar, csömörös nyár, cseresznye, kőris, dió félék –  és egészen egzotikus fajták is – afrikai dió, wenge, teak, palisander, mahagoni.

Néhány általunk használt faanyag:

Amboyna:

Dél-kelet Ázsiából származik. Csokoládébarna színű, keményfa

Wenge

Afrikában honos fajta. Sötétbarna színű, keményfa

Paduk

Közép – Afrikában honos fajta. Narancsos barna színű keményfa

Thuya Burl

Marokkóban honos fajta. Barnás-vöröses színű fa

A munkalap

A munkalap lehet laminált faforgácslap, tömör fa, gránit, akrilkötésű ásvány lap, egyéb természetes kőpultok, vagy akár beton.